INTENDENT
Cel kursu
Adresatami szkolenia są pracownicy stołówek szkolnych, przedszkolnych, przyzakładowych, intendenci.
Kurs adresowany do wszystkich osób, które w swojej praktyce zawodowej spotykają się z tematyką żywienia zbiorowego.
PROGRAM KURSU:
1. Intendent w zakładzie żywienia zbiorowego
Zawód intendenta w zakładzie żywienia zbiorowego Charakterystyka zawodu intendenta
Zakres uprawnień intendenta
2. Podstawy dietetyki w zawodzie intendenta
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży
Konsekwencje nieprawidłowych nawyków żywieniowych w rozwoju dziecka
Błędy dietetyczne w żywieniu dzieci
Rola zbilansowanej diety w żywieniu dzieci
Zasady zdrowego żywienia dzieci
Planowanie posiłków
Normy żywienia i racje pokarmowe
Zasady układania jadłospisów
Metody oceny jadłospisów
Zasady żywienia różnych grup ludności
Sporządzaniu podstawowych posiłków
3. Zawód intendenta w świetle przepisów i zasad bezpieczeństwa
Zasady bezpieczeństwa w zakładach żywienia zbiorowego
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
Zasady bezpieczeństwa, higieny pracy i ochrony przeciwpożarowej
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej
Bezpieczeństwo żywności
Zasady działania i wdrażania systemu HACCP
Ocena jakości przyjmowanych surowców
Przechowywanie żywności
Obróbka wstępna i zasadnicza żywności przy przygotowywaniu posiłków
Ocena poprawności stosowanych procesów technologicznych pod względem przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności
Okresowa kontrola gotowych posiłków
4. Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
Dostawa i przyjęcie towaru
Oznakowanie produktów
Przechowywanie surowców i składników
Prowadzenie procesów technologicznych
Obróbka wstępna surowców
Rozmrażanie
Obróbka cieplna
Warunki przechowywania schłodzonych potraw
Porcjowanie i transport produktów
Dystrybucja potraw