KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
Cel kursu
Kurs przeznaczony dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.
Zdobyty certyfikat będzie cennym dodatkiem przy poszukiwaniu pracy w charakterze kucharza małej gastronomii bądź prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Informacje o kursie
PROGRAM KURSU KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII:
1. Przepisy PPOŻ i BHP w gastronomii
2. Przepisy sanitarno-epidemiologiczne
3. Podstawy gastronomii
4. Wprowadzenie do gastronomii
5. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
6. Przygotowanie stanowiska pracy
7. Organizacja oraz przygotowanie niezbędnego wyposażenia
8. Przygotowanie i przetrzymywanie niezbędnych produktów do rozpoczęcia dnia pracy
9. Zasady żywienia człowieka
10. Rola żywienia w życiu człowieka
11. Podstawowe składniki odżywcze, kaloryczność potraw
12. Zasady przygotowania potraw
13. Sztuka podawania potraw